úterý 11. dubna 2017

Malý veľký Mifsud kedysi zostrelil aj United. Teraz váľa u protinožcov

Vo svojej krajine je v súčasnosti najuznávanejším a najlepším futbalistom. Dvakrát sa stal športovcom roka (2001 a 2003). V reprezentácii nazbieral vyše sto štartov a so tridsiatich ôsmich gólmi je najlepší strelec v histórii Malty. Michael Mifsud je pre tím nenahraditeľný. Najpamätnejším zásahom je ten zo 7. júna 2013 do siete Arménsko (1: 0). Vďaka tomu sa totiž štát ležiaci v Stredozemnom mori dočkal víťazstva v kvalifikáciách o majstrovstvá sveta po 20 rokoch.
Hralo sa v Jerevane a nikto si vtedy nepripúšťal, že by Arménsko mohla doma "rupnout". Veď Malta mala dovtedy nulu v kolónke výhier a v poslednom zápase dostala šesť "fíg" od Bulharska.Arméni si verili, však všetko rozhodla už ôsma minúta. Počas piatich sekúnd sa lopta po rýchlej kombinácii dostal až k Mifsud, ktorý bežal sám na brankára Romana Berezovského. Prvý strelu mu ešte strážca arménskej svätyne vyrazil, ale s dorážko u už nemal skúsený útočník problém. Malťania najtesnejší náskok udržali a pripísali si prvú výhru od 12. mája 1993, kedy rovnakým pomerom zdolal v Talinn Estónsko.
Nutné dodať, že sa jedná iba o kvalifikácia o MS, v kvalifikáciách o ME naposledy zvíťazili 11. októbra 2006 proti Maďarsku (2: 1). Táto domáca výhra prišla po 24 rokoch.
"Konečne sme to prelomili. Som na nás pyšný.Tento výsledok je dobrý nielen pre nás, ale aj pre našu zem. Je to ocenenie za našu tvrdú prácu, " vyjadril sa pre oficiálne stránky FIFA strelec a súčasne kapitán mužstva. " Musím však pochváliť aj spoluhráčov, bez ich práce by som asi ťažko skóroval, " vystrúhal poklonu Mifsud.
Nastupoval po boku Kloseho
Mifsud sa narodil 17. apríla 1981 v malom mestečku Pietà, ktoré leží na predmestí Valetty. Je odchovancom klubu Sliema Wanderers, kde debutoval v sezóne 1997/98. v nej si ešte na veľký f utbal zvykal, zlom prišiel hneď v tej nasledujúcej. Vo dvadsiatich troch dueloch sa zapísal do streleckej listiny osemkrát a pomohol "The Blues" k tretiemu miestu.Vo svojich osemnástich rokoch zaujal tak, že si ho slávny Manchester United pozval na skúšku. Tam ale nepochodil a putoval späť k Wanderers.
Mifsud to nezlomilo. Naopak. Nakoplo ho to k ešte väčším gólovým príspevkom. V ďalších dvoch ročníkoch zaznamenal 41 gólov v 53 zápasoch. To už mu zahraničný angažmán vynieslo. Vybral si ho bundesligový 1. FC Kaiserslautern.
Celkovo najvyššiu nemeckú súťaž okúsil v dvadsaťjeden prípadoch, v ktorých dvakrát rozvlnil sieť za súperovým gólmanom. To bolo všetko. Zvyšok svojho pobytu u našich západných susedov strávil v "béčku" v tretej lige.Tam celkom pookrial, bilancia 50/21 gólov hovorí za všetko. "Na pôsobenie v Nemecku spomínam rád. Hral som po boku skvelých futbalistov ako Miroslav Klose, Mario Basle r či Youri Djorkaeff. Veľa som sa od nich naučil," spomína 32-ročný Mifsud.
< b> Messi z Malty
s Kaiserslauternom sa rozlúčil v roku 2004, kedy si na rok odskočil späť domov k Wanderers. Pomohol tu aj k zisku titulu. Potom zamieril do nórskeho Lillestrømu. Na severe Európy opäť dokázal svoj čuch na góly. S jedenástimi úspešnými zárezy bol v sezóne 2005/06 najlepším strelcom tímu. Po zvyšok angažmán už tak veľmi produktívny nebol (29/6). Aj tak s ním chcelo vedenie predĺžiť kontrakt.To sám hráč odmietol a prijal ponuku z druholigového anglického celku Coventry City.
Vyhliadol si ho vtedajší manažér Micky Adams, ktorý bol však dva dni po príchode Mifsud odvolaný. Svoju premiéru v League Championship si odkrútil 13. januára 2007 na domácej pôde proti Crystal Palace (2: 4). Prvý trefa na seba nenechala dlho čakať. O deväť dní neskôr sa ako striedajúci hráč postaral o jednu z dvoch gólov C oventry pri vonkajšej porážke 2: 3 s Plymouthe.
Najviac sa u "Sky Blues" preslávil svojimi dvoma presnými zásahmi do siete Manchestru United v treťom kole Ligového pohára. Novinári z talianskeho denníka La Gazett dello Sport mu dali prezývku Il Messi Di Malta (Messi z Malty).Veľmi obľúbený bol tiež u fanúšikov. Tí ho v roku 2008 zvolili druhým najlepším hráčom roka. Predčil ho iba Jay Tabb.
To bola však na dlhú dobu posledný priaznivá správa. Prestalo sa mu dariť, a tak putoval na hosťovanie do Barnsley. Po necelej půlsezóně sa vrátil, ale Coventry s ním ako nepotrebným nepredĺžilo kontrakt, a tak Mifsud v lete roku 2009 zase nabral smer Malta.
Austrálčania ho prezývali "Mosquito"
< br> Vo svojej domovine nastupoval postupne za Valletta, Qormi a znovu Valletta. Pričom jeho druhej pôsobenie v klube z hlavného mesta bolo veľmi úspešné (47/28). Tridsaťdva rokov mu prišla ďalšia zaujímavá ponuk a, tentoraz od Melbourne Heart.Dohodol sa na ročnej zmluve.
"Michael je skúsený hráč a hlavne strelec, ktorého nutne potrebujeme," povedal na adresu Mifsud tréner Heart John Aloisi. "Ako kapitán Malty podstúpil mnoho duelov s ťažkými súpermi. Viem, že to nie je jednoduché viesť malé družstvo proti velikánom typu Talianska či Chorvátska. Aj tak ich obrany dokázal veľmi zamestnať, čoho si cením," pokračoval 38-ročný Austrálčan .
Vzhľadom ku svojej výške (165 cm) sa Mifsud okamžite po prestupe k protinožcom dočkal novej prezývky. Začali mu hovoriť "Mosquito".
Česko súčasťou jubilea
Rodák z Piety septembra tiež v reprezentácii.Niet sa čomu čudovať, veď väčšinou z jeho spoluhráčov sú amatéri. Kariéru v národnom tíme začal v 18 rokoch, kedy ho nominoval vtedajší kouč Josip Ilić. 10. februára 2000 si tak odškrtla svoj debut proti Albánsku (0: 1) v turnaji, kde sa Malt a stretla ešte s Andorrou a Azerbajdžanom.
Jeho inštinkt zabijaka najviac odnieslo v priateľskom mači 27. marca 2008 Lichtenštajnsko (7 : 1). Trafil sa celkom päťkrát, pričom hetrik dokonal za 21 minút.
Niekdajší tréner Malty a súčasný manažér českej reprezentácie Dušan Fitzel o ňom pred súbojom s Českom (11. októbra 2013) povedal: "Je najväčším maltským hráčom, aj keď je najmenší výškou.Keď ho porovnáte s európskymi strelci, tak je to on, kto dal z necelého sto zápasov 37 gólov. "
Práve proti nám oslávil svoje sté stretnutie v národnom mužstve, v ktorom Česko zvíťazilo 4: 1 a môžete hádať trikrát, kto strelil jediný maltský gól. Dnes Mifsudova bilancie činí 101/38.
Na jeden gól, ktorým sa zapísal do histórie maltského futbalu, určite nikdy nezabudne. Zásah proti Arménsku v kvalifikácii o MS 2014 rozhodla o víťazstve 1: 0. Po dvadsiatich rokoch sa tak Malťania dočkali výh ry v súbojoch o najprestížnejšie futbalový turnaj planéty.
"Tieto výsledky ma napĺňajú optimizmom.Od doby, čo som tu začínal, tak sme urobili ohromný pokrok v trénovanie i infraštruktúre. Teraz konečne dosahujeme aspon takýchto úspechov, " zhodnotil kapitán.

Na lepšie ako posledné miesta v kvalifikačných skupinách si síce tím vedený nenahraditeľným Mifsud zrejme musí nechať zájsť chuť, ale občas potrápiť favoritov určite môže. Arménsko vďaka nečakané prehre prišla o reálnejšie šancu na druhé miesto a postup do baráže o brazílsky šampionát…

Žádné komentáře:

Okomentovat